FKGP logo

Veronai buszbaleset

A múlt péntek éjjel szörnyű busztragédia történt Verona közelében, amikor magyar gimnazisták kisérőikkel síszünetükről jöttek haza Olaszországon keresztül, s az autópályán ütközött, majd kigyulladt az őket szállító autóbusz.
Nincs nagyobb fájdalom egy ember életében, mint a gyermekét temetni. Egy 14 és 18 év közötti fiatalra mindenki úgy tekint, mint magára a jövőre.
Ha egy ilyen korú fiatal meghal, a jövőnk egy darabkája hal meg. De egy ilyen korú gyermek annak, aki szülte, nevelte, nem a jövő egy darabkája, hanem a minden.
Mikor e sorokat írom, még csak 16 áldozatról írtak, ketten még válságos állapotban vannak, ezért lehet leírni a „csak” szót. Van közülük, akit mesterséges kómában tartanak, s ki tudja, mit hoznak a következő napok, s hogyan változik a 39 sérült állapota jó vagy rossz irányba.
Miért éppen ők? A Sors miért kaszált ilyen nagy ívben, hogy ezek a fiatal életek ilyen hamar végetértek?
Éjszakai úton az emberek többsége alszik. Ha ilyenkor ütköznek, azonnal fel sem tudják fogni, mi történt. Ha megsérült, ha a kigyulladt busz füstje a látást akadályozza, netán be is lélegzett belőle, másodpercről másodpercre csökken az életbenmaradás esélye.
Hányan vannak előtte az ajtóig, kinyílt-e egyáltalán az ajtó, vagy csak az ablakon keresztül lehet menekülni? Ki mennyi életerővel, lélekjelenléttel rendelkezett? Ki ítélhet meg bárkit is, aki a társa hátára taposva rugaszkodott el, amikor kiugrott az égő pokolból? Az éjszaka képei a menekülési ösztönt bénították, vagy erősítették? Kinek hogyan állt a csillagzata azon az éjszakán? Befejeződhetett az élete? Ilyen fiatalon?
A fájdalom, a kétségbeesés kérdései. Nyugodjanak békében!

Hegedüs Péter

2017-01-23

Kisgazda hírek

További hírek

Gazdaság
Belföld
Pályázatok
Határon Túl
Hungarikum
Külföld
Elnöki jegyzet

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

 
óra
 
naptár
«   2017 Március   »
HKSZCSPSZV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 
Önök szerint
Egyetért-e Ön azzal hogy Európai Uniós népszavazással az európai emberek döntsenek a kvóta rendszerről?