FKGP logo

Szóvá teszem…


… a trianoni évfordulót. Számomra, illetve testvérem számára Trianon a nagymamánk halálával kezdődött. Fiatal, szép teremtés volt, az erdélyi Petrozsényben a kórház udvarán végtelenül legyengülve, nagy fájdalmakkal küszködve igyekezett a kúthoz, hogy hideg, friss vizet ihasson. Negyvenegy fokos láza volt, tejláz. Annának hívták, két napja szülte negyedik gyermekét, három fiú után egy kislányt. Már nagyon szeretett volna szoptatni, de a tej nem akart elindulni, begyulladtak a mellei, ami minden esetben nagy fájdalommal, s magas lázzal jár. A láz kiszárította, alig várta, hogy a kúthoz léphessen.

Már folyt az első világháború, 1916-ot írtak. Amikor a nagymamánk a kúthoz hajolt, román katonák törtek be a kórház udvarára, s válogatás nélkül öltek mindenkit. Nagymamánkat, aki a harmincas évei elején járt, akkor szúrták le szuronnyal, amikor a víz fölé hajolt. Azonnal meghalt.

Petrozsény határváros volt, mint most Mohács, vagy Körmend. Többször is betámadtak a románok, az 1916-os esetben a várost a magyar csapatok hamar visszafoglalták, majd négy év múlva, immár 96 éve a románok ölébe hullott.

Szóval nekünk Trianon 1916-ban kezdődött, de hány és hány hasonló eset lehetett…

Bár nagyon nagy a fogyás lélekszámban a Kárpát medence minden pontján, Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Délvidéken is, amíg egyetlenegy magyar van ezeken a tájakon, a helyzet visszafordítható. Ezt tudják az újdonsült  „honfoglalók” is, ezért rettegnek mindig Trianon puszta említésétől is. Már a harmadik generáció születik magyarként Romániában, Ukrajnában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Szlovákiában, illetve Őrvidéken, s mégis rettegnek. Minden okuk megvan rá, maradva Erdélynél, soha nem lesz románná. Nem, nem, soha!!

A határon túli magyarokkal való törődés kutya kötelessége minden aktuális kormánynak. Ostoba politikai tényezők mindig megpróbálják szembeállítani a határon inneni magyarságot a határon túliakkal, szerencsére a jelenlegi kormány megtalálta a megoldást, a gazdasági kapcsolatok kölcsönös előnyökkel is járhatnak,…járjanak is! Egyetlen román, szlovák, ukrán, szerb, horvát vagy szlovén ne felejtse: a törököket 150 év után űztük el!

2016-06-04

Kisgazda hírek

További hírek

Gazdaság
Belföld
Pályázatok
Határon Túl
Hungarikum
Külföld
Elnöki jegyzet

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

 
óra
 
naptár
«   2017 Március   »
HKSZCSPSZV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 
Önök szerint
Egyetért-e Ön azzal hogy Európai Uniós népszavazással az európai emberek döntsenek a kvóta rendszerről?