FKGP logo

Szóvá teszem…

Szóvá teszem…

 

…a hét emléknapját.  Hivatalosan a Kommunizmus Áldozatainak  Emléknapja. Ezen a napon hurcolták el 1947-ben Kovács Béla kisgazda politikust a Szovjetunióba, s tartották évekig fogva, hogy visszatérve a fogságban elszenvedett betegségek, nélkülözések következményeként alig 51 évesen visszatérjen Teremőjéhez.

Miért jelkép Kovács Béla?

Mert ő a vidék megszemélyesítője, a paraszt, a kisember megtestesítője. A szorgalmas, törekvő, minden nehézséggel dacoló fiatalember, majd politikus megfellebbezhetetlen alakja. 1908-ban a Baranya megyei Patacson (ma Pécs külvárosa) született. Gazdálkodó, aki négy elemi és négy polgári iskolával a háta mögött vasszorgalmú autodidaktaként egyre nagyobb bizalmat élvezve bíróhelyettes lesz, majd alig 31 évesen már a Független Kisgazdapárt  főtitkárhelyettese. Résztvevője minden olyan politikai megnyilvánulásnak (pl. Szárszói találkozó), amelyben szeretett hazája sorsa, a magyar nép, ezen belül a vidék népének sorsa forgott kockán. A II. világháború után az Ideiglenes Kormány tagja lett belügyi államtitkárként a közigazgatásban, - főtitkárként pedig a pártjában érte el karrierje csúcsát. (1956-ban rövid ideig elnök is volt.)

Ám egy embert, ha közszereplő, nem a beosztásai, hanem a tettei minősítenek. Kovács Béla a német megszállás miatt ellenálló lett. Az 1945-ös óriási kisgazda választási győzelem után Rákosiék diktatúrája miatt szenvedett üldöztetést, ám mivel nem bírtak vele, a szovjetekhez fordultak. Azok pedig mindenféle vizsgálat nélkül elhurcolták. Kovács Béla megjárta a Gulágot és a híres moszkvai börtönt is, míg 1955-ben a hazai „testvérszerveknek” hazaadták. A forradalmat hozó év tavaszán szabadulva megtört egészséggel is szereplője volt a felkelésnek, de a konszolidációban is reménykedett, 1957-ben tagja lett az országgyűlésnek. Az újabb nagy csalódástól 1959-ben bekövetkezett halála mentette meg.

Miért fontos dátum 1947 február 25-e?  Eddig az időpontig volt – ha korlátozottan is – szuverénnek tekinthető a magyar közigazgatás 1945 óta. Ezen a napon foszlott széjjel az utolsó remény is. Innen kezdve szabaddá vált a pálya a kommunista pribékek és a velük együttműködők számára. Így lett hosszú, - hosszú sora a kommunista áldozatoknak. Engedtessék meg egy magántermészetű könnycsepp: a sokak között az Andrássy út 60-ban verték agyon Bölöni Jánost is, akit testvéremmel gyászolunk. Ő a nagyapánk volt.

Hegedüs Péter 

2016-02-25

Kisgazda hírek

További hírek

Gazdaság
Belföld
Pályázatok
Határon Túl
Hungarikum
Külföld
Elnöki jegyzet

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

 
óra
 
naptár
«   2017 Március   »
HKSZCSPSZV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 
Önök szerint
Egyetért-e Ön azzal hogy Európai Uniós népszavazással az európai emberek döntsenek a kvóta rendszerről?