FKGP logo

Szóvá teszem...


Szóvá teszem…

 

...az 1956 – os magyar forradalom és szabadságharc legfontosabb üzenetét. Ennek kiindulópontja azok az újra és újra megjelenő felmérések, amelyek a magyar emberek megélhetését vették nagyító alá.

Szomorú közhely már, hogy a legszegényebbek Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun- Szolnok, és Szabolcs Szatmár Bereg megyében élnek, átlagosan alig több, mit 55 ezer forint az egy főre jutó fogyasztás ezen a vidéken.

A „legjobban” Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében költhetnek (74 és 82 ezer forint között), de ez csak az Észak-alföldiekhez képest igaz, hiszen önmagában ez sem jelent „dőzsölést”.

Általános, hogy a legtöbbet (a kiadások több, mint felét) az élelmiszerekre és a lakásfenntartásra, a legkevesebbet ruházkodásra költik a magyar családok.

Magyarán: a mindennapi túlélés a cél, mert enni muszáj, lakni pedig kell valahol. Amennyit csak lehet, spóroltak már az emberek az ennivalón, a lakásokat mindenféle rezsicsökkentés ellenére éppen csak fenn tudják tartani, minden más lassan, de biztosan kiesik az átlagcsaládok életéből.

Mindez együtt a lelkeket is átszabja. A lerongyolódás lelkileg is lezajlik. Igénytelenség, közömbösség, fásultság, radikalizálódás. A politikai átváltozóművészek legjobb terepe.

1956, a forradalom idején az emberek többsége ha lehet még a mainál is szegényebb volt. Mégis, a legfontosabbat mutatta föl: azt, hogy a magyar népnek van erkölcsi tartása. Van gerince. Ez hitelesítette akkor az egész világon Magyarországot, s a magyar embereket, akik között az eltávozottak igazi menekültek voltak. Ők szerte a világban ma is „56-osok” Ausztriától Ausztráliáig. Tabuk, mert egy hiteles szabadságharc gyermekei.

A magyar nép gerincét 1956 november 4-e után Moszkva magyarországi bérencei mindenáron meg akarták törni. 1990 megmutatta, hogy ez nem sikerült. Ám azt a gerincferdülést, amit akkor szedtünk össze, még nem hevertük ki. Van tehát feladatunk!

Ez 56 üzenete,- nekünk és Brüsszelnek!!!

Hegedüs Péter

 

 

 


2015-10-23

Kisgazda hírek

További hírek

Gazdaság
Belföld
Pályázatok
Határon Túl
Hungarikum
Külföld
Elnöki jegyzet

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

 
óra
 
naptár
«   2017 Március   »
HKSZCSPSZV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 
Önök szerint
Egyetért-e Ön azzal hogy Európai Uniós népszavazással az európai emberek döntsenek a kvóta rendszerről?