FKGP logo

Szóvá teszem…a magyar hatást. Az apropó a nemzeti gyász napja, október hatodika

Szóvá teszem...

…a magyar hatást. Az apropó a nemzeti gyász napja, október hatodika. Az aradi vértanúkat és a Budapesten kivégzett Batthyányi Lajos miniszterelnököt gyászoljuk.
Olyan természetesen soroljuk fel mindig a 13 aradi áldozat nevét, s szinte soha nem gondolunk arra, hogy közülük „csak” öten voltak magyar származásúak, a nyolcból hárman németek, ketten örmények voltak, de volt egy-egy osztrák, szerb és horvát nemzetiségű is.
Nagyon fontos az öt esetében kiemelni azt, hogy magyar „származásúak” mert mind a 13-an magyar érzelműek voltak, nem is akármennyire.
Minden magyarázgatás nélkül idézném bizonyságul hármójuk kivégzésük előtti utolsó szavait.
Kezdjük a német Aulich Lajossal, aki halálakor 56 éves volt. „Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom, megértik azt a szolgálatot.”
Kiss Ernő örményként szolgált 50 évesen bekövetkezett haláláig: „Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük, és a hazáé az életük.”
A hozzájuk képest fiatalnak mondható 34 éves, ugyancsak örmény Lázár Vilmos utolsó szavai ezek voltak: „Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.”
Ami gyakran foglalkoztatott: ők hárman, illetve a szerb Damjanich, a horvát Knézich, a német Láhner, az ugyancsak német Leiningen-Westerburg, és az osztrák Pöltenberg miért vállalták föl a magyar szabadságharcot. Az ő alkatuk különbözött az örök harcosként, minden fontos ügyet felvállaló Bem apótól, aki muzulmán törökként fejezte be életét. Miért volt fontos nekik a magyar szabadság? Mi a „varázsunk” nekünk magyaroknak, hogy más nációk hozzánk kerülve magyarokká válnak? Hosszú elemző írásra lenne szükség, ezúttal csak köszönjük meg a Jóistennek, hogy van ilyen hatás, csak tartson ki sokáig.
Azt pedig senki nem gondolhatja komolyan, hogy a muzulmán vallású, afgán törzsi szokásokkal, szír gyökerekkel, más földrészekről áradó gazdasági bevándorlók akárhol is alkalmazkodni, integrálódni akarnának. Soha, sehol, semmikor. Tisztelünk minden népet, s kívánjuk, legyen béke hazájukban. Szívesen megyünk (mennénk) hozzájuk turistaként, s szívesen látjuk őket, ha turistaként jönnek.

2015-10-07

Kisgazda hírek

További hírek

Gazdaság
Belföld
Pályázatok
Határon Túl
Hungarikum
Külföld
Elnöki jegyzet

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

 
óra
 
naptár
«   2017 Március   »
HKSZCSPSZV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 
Önök szerint
Egyetért-e Ön azzal hogy Európai Uniós népszavazással az európai emberek döntsenek a kvóta rendszerről?