FKGP logo

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Az ünnepnap a Kisgazdapárt kezdeményezésére született, s nem véletlenül. A népből, annak legszegényebb rétegéből sarjadt párt képviselőinek volt leginkább indíttatása ennek az ünnepnapnak a javaslatára.

A kommunizmusnak, a diktatúrának ugyanis voltak közvetlen és közvetett áldozatai. A közvetlen áldozatok közé az elhurcoltak, a börtönbe vetettek, a megkínzottak tartoznak, a közvetett áldozatok közé a magyar nép. Az egész.

Ez így nagyon általánosan hangzik, ahogy azt szokták mondani, az ördög  - szó szerint - a részletekben van.

A szenvedés elsősorban a közvetlen áldozatok családtagjai, rokonai, gyermekek, szülők osztályrésze volt. A hatalom ördögi figurái „gondoskodtak” mindenkiről, aki egy rabnak a hozzátartozója volt. Nem kaphattak állást, ha kaptak is, csakis olyat, ami a munkák legalja volt, de még oda is utánanyúltak. Hiába mutattak a családtagok „megbánást”, az áldozat teljes megtagadása volt az alap követelmény. Ám még így sem mehettek gyerekeik egyetemre, főiskolára.

Miket produkált az élet? Volt, akinek az édesapja református lelkipásztor volt, de csak azt diktálta be arra a kérdésre: mi az édesapja foglalkozása, hogy: pásztor. Ja, hogy kétkezi munkás, parasztember, akkor fölvették.

Közvetve az egész magyar nép áldozat, - a mai napig. Negyvenöt év diktatúráját kiheverni egy generáció kevés. Ahogyan a holocaust áldozatainak kárpótlása átível generációkon, ahogyan a franciák gondoskodtak a második világháború partizánjainak gyerekeiről, unokáiról, ugyanúgy a kommunista diktatúra áldozatairól való gondoskodás is többgenerációs kellene, hogy legyen. Nem elég, ha az a néhány túlélő kiemelt nyugdíjat kap. A kiindulópont természetesen a titkos akták feltárása, egy nemzet hóhérainak néven nevezése (mindegy, hogy kik élnek még, s kik nem). Az idegekben, a zsigerekben megbúvó félelmet, a határhoz közeledők gyomorösszehúzó szorongását elfeledtetni több évtizedes kiegyensúlyozott, félelmet nemcsak nem ismerő, de nem is sugárzó kormányzás képes csak.

Hegedüs Péter

2017-02-27

Kisgazda hírek

További hírek

Gazdaság
Belföld
Pályázatok
Határon Túl
Hungarikum
Külföld
Elnöki jegyzet

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

 
óra
 
naptár
«   2017 Március   »
HKSZCSPSZV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 
Önök szerint
Egyetért-e Ön azzal hogy Európai Uniós népszavazással az európai emberek döntsenek a kvóta rendszerről?