Feltétel nélküli alapjövedelem

  1. Bevezetjük a feltétel nélküli alapjövedelmet, társadalmi osztalékot!

Martin Ford jövőkutató tanulmánya alapján a következő 15-20 évben gyökeres változásokon megy át a társadalom a mesterséges intelligencia és a robotizáció okozta munkahely csökkenés miatt. Rengeteg ember kerül az utcára és kerül tragikus helyzetbe. A megoldások egyike lehet például a garantált alapjövedelem bevezetése, ami azt jelenti, hogy legalább egy minimális szintet sikerül mindenki számára szavatolni. 

„A közeljövőben a természeti és kulturális közjavak kimerülnek, a választás – többet fogyasszunk vagy kevesebbet dolgozzunk – kontextusa is megváltozik. A felemelkedés kora lezárul, mi pedig igyekszünk kifejlesztett tehetségeinket azok valódi célja szerint használni a Földdel való új kapcsolatunkban.

Itt az ideje, hogy beváltsuk az ipar régi ígéretét, amely szerint a technológia lehetővé teszi, hogy a munkahét drámaian csökkenjen, és belépjünk a szabadidő korába”, írja Charles Eisenstein.

 

Minden magyar állampolgár alanyi jogon kap havonta 50 000 forintot a jelenlegi, mindenkori hatalomtól függő segélyek és támogatások helyett. Kapnak a kisnyugdíjasok, a nyugdíjasok, az éhbérért dolgozók, a jó életkörülmények között élők és kapnak a gazdagok is! Kapnak a csecsemők, a gyerekek, a felnőttek. Mindenki kap, Ön is.

Comments are closed.